Rätten att göra egna val –  Självklart,  men gäller det alla? 

 

I vårt samhälle uppfostrar vi våra barn till självständiga individer som tar eget ansvar över sin vardag, bestämmer själv över sin fickpeng, bestämmer hur man vill ha det på sitt rum, ja i stort sett över det mesta som rör barnets vardag.  Detta fortsätter vi sedan med som vuxna, nått annat är otänkbart för oss som lever i en demokratisk värld, där den personliga utvecklingen tar mer och mer plats i vår vardag.

Vi tar allt detta för givet – vem vet bättre hur jag vill ha det? Knappast är det någon tjänsteman på en statligt eller kommunal inrättning. Jag tror att de flesta människor i vårt land instämmer i detta, eller ??

Det märkliga är att när du har passerat din yrkesverksamma tid i livet då helt plötsligt så börjar en successiv nedtrappning av din rätt att själv fatta beslut. Varför?

Även om du är helt klar i vad du tycker och tänker så anser samhället att det finns dom som kan detta bättre. Här måste det till ett nytänk.

Idag jämförs en 70 åring med våra 50 åringar för ca 30 år sedan. Det borde innebära att 85-90 åringen är som en fd pigg 70 åring eller hur?

Vem vet bäst hur ”Olga”  vill bo.  Säger Olga att hon vill flytta till ett annat boende pga ensamhet, otrygghet och rädsla då upplever hon givetvis det.  Vem skulle kunna tvinga en aktiv 50 åring att bo kvar i sitt boende om personen upplever samma känsla som Olga.  Givetvis ingen.

Det finns många liknande frågor som rör våra äldre och svaret är alltid detsamma. Idag säger till och med SKL att man ändrat syn på den här frågan Det är INTE alltid den bästa lösningen att vi säger att alla äldre skall bo kvar hemma så länge som möjligt. Även Barbro Westerholm (L) vår främsta expert på äldrefrågor i rikstagen instämde i detta, när hon för några veckor sedan, tillsammans med en man från SKL var med i TVs morgonsoffa.

Det är hög tid att vi ändrar vår syn på äldrevård.

Vi måste bygga fler olika former av boende dit årsrika kan flytta medans dom fortfarande kan fatta sina egna beslut.

Vi måste sluta att tro att alla som fyllt 75 gillar dragspel det kanske är Bruce Springsteen som gäller.

Vi måste sluta att tro att man kan servera vilken mat som helst till våra äldre.

Vi måste sluta att tro att om man är 75 vill man INTE ha ett glas vin till maten.

Vi måste sluta att tro att när man passerar 65 då kan man ha en högre skatt på den lilla pensionen, man gör ju ändå inte av med några pengar.

Får vi till en förändring i dessa frågor så kommer vi att ha mycket gladare pensionärer, glada pensionärer blir pigga pensionärer.

Vi får ett mer jämställt samhälle även för de människor som inte längre går till ett arbete.

Ett av de viktigaste i samhällets äldrefrågor är att vi inser att man slutar inte att tänka och känna  för att man får sin lön från det orangea kuvertet  som dessutom är högre beskattad.

Megan Sandberg

Liberalerna Timrå

error