Valfrihet och självbestämmande HELA livet

Livets resa börjar nästan alltid med ett rosa skimmer.

Råkar dina föräldrar bo i ett fritt land med framtidstro, då har du hamnat rätt. Du blir välkomnad och älskad för den du är. Släkt och vänner kommer på besök och beundrar dig, det lilla underverket.

Nu börjar en tid som fylls med möjligheter och utveckling. Varje dag lär du dig något nytt och livet leker både för dig och för dina föräldrar.
Du lär dig gå, tala och får egna åsikter om det mesta. Alla i omgivningen beundrar din kreativitet. Du vill något med ditt liv och givetvis säger du hela tiden ”kan själv”.

Det är dags att börja på förskolan – nya kompisar och nya möjligheter. Snabbt är den tiden förbi och det blir mer och mer allvar. Nu är det dags för den första skoldagen. Du kanske redan kan skriva ditt namn men det finns massor av andra spännande saker som du får lära dig. Du ser inga hinder utan tycker att allt är möjligt.

Helt plötsligt har du passerat sista året i grundskolan och ska söka till gymnasieutbildning. Fortfarande är det din kreativitet och önskan som påverkar ditt val. Förhoppningsvis har skolan gått så bra att du kommer in på den linje som var ditt förstahandsval.

Tiden springer fortare och fortare – hur ska man hinna med allt man vill lära sig för att så snabbt som möjligt komma ut och få börja arbeta i drömyrket?

Nu är du där – första dagen på ditt första riktiga arbete som ger lön. Det är nu du har helt klart för dig att det är du och ingen annan som bestämmer din vuxenframtid. Var du ska bo och med vem du ska bo. Vilken mat du ska äta och vilken tid du ska gå och lägga dig. När och med vem du eventuellt ska bilda familj.

Det märkliga är att trots att man har så mycket man ska hinna med, så går tiden bara fortare och fortare. Plötsligt är du där – tiden har gått och du börjar titta i backspegeln. Är det verkligen dags för nästa del av livet?

Det är nu som pensionär, du ska göra alla de saker som du inte har hunnit under din tidigare så arbetsfyllda vardag. Nu ska du njuta av barn och barnbarn och givetvis ska du gå på den där kursen du länge drömt om. Tänk vad många resor du kommer att få pricka av på önskelistan.

DU är ÅRSRIK, fylld av alla dina erfarenheter och NU ska du bara göra det som du verkligen vill och kan. Tiden är inte längre ett hinder. Du kommer att ha tid med både barnbarn och att resa.

Men det märkliga är att även som pensionär kommer du inse att tiden, även nu, går alldeles för fort. Helt plötsligt är det andra saker som tar stor del av din vardag. Du kanske inte är så fysiskt pigg längre och du kanske känner dig ensam nu på ålderns höst. Hur vill du då att vardagen ska se ut?

Givetvis är du fortfarande i grunden samma sprudlande kreativa person som du var när du började i 6-års gruppen och kunde skriva ditt namn och ville så mycket mer.

Problemet är att kroppen inte vill eller kan torka golvet längre. Att putsa fönstret är inte längre så lätt. Men fortfarande vill du själv bestämma när golvet ska torkas och du vill själv bestämma vilka gardiner som ska sättas upp kring det nyputsade fönstret.

Givetvis ska du själv, som Årsrik, med all den erfarenhet och visdom som du har, få bestämma vem som kommer och hjälper dig med dina hemsysslor.

Självklart ska vi ha ett samhälle som tillgodoser alla Årsrika med den typ av bostad som passar just för dig.
Att flytta till ett Trygghetsboende där du får jämnåriga grannar som du kan ta en fika med när du så önskar. Du har möjlighet att gå till samlings-rummet för att läsa dagstidningen och prata bort en timme med en annan granne. Känner du för sällskap inför middagen så äter du den irestaurangen med jämnåriga och vill du ha ett glas vin till lördagsmiddagen så är det självklart ditt eget val.

I ett fritt land med liberala värderingar får vi aldrig glömma att varje människa är unik med egna åsikter och egna värderingar. Det ändras inte för att man uppnått en viss ålder.

Rätten att själv bestämma över sin vardag måste gälla hela livscykeln även om man i vissa lägen måste få hjälp av omgivningen.

  • Hur lyckas vi med detta?
    Vi Bygger Trygghetsboende – så att du kan flytta till ett boende där du kan känna dig trygg, få jämnåriga grannar och ett boende med vissa servicefunktioner
  • Vi Inför Valfrihet i hemtjänsten – så att du får bestämma vem som kommer till ditt hem och hjälper dig med hemsysslorna.
  • Vi Behåller Rutavdraget – så att du själv kan bestämma om du vill köpa extra hemtjänster och välja den tjänst som passar din plånbok
  • Vi Inför 100 kr busskort -så att du har råd och möjlighet att åka till en vän någon gång per månad. Eller du kanske hellre vill åka in till centrum för att få se lite andra vardagsbilder – då underlättar ett pensionärskort på bussen.

Till dig som kommit upp i den åldern när du får kalla dig ”Årsrik” ställer jag frågan:
– Känns ovanstående punkter bra?
– Svarar du ”Ja”? Jättebra, då är vi överens
.
Självklart ska vi ha Valfrihet och Självbestämmande även för Årsrika

Megan Sandberg
Nr 4 på Folkpartiets kommunlista i Timrå

error