Politiken är öppen för alla

I stort sett varje dag står jag och filurar med en och annan Timråbo. Vi tycker och tänker en väldans massa och gnäller gärna högljutt på hur kommunen styrs och hur kommunens pengar borde fördelas.

Man har hundra olika anledningar till misstycke och man har hundra exempel på hur man egentligen tycker allt borde vara. Oftast, efter långa utdragna diskussioner (klagomål), blir slutklämmen beklagligt nog densamma; man suckar nedlåtande samtidigt som man himlar med ögonen:

-Ja, de där politikerna… de vet inte vad de håller på med.

Eller, ja, så kunde det se ut för ett år sedan – att jag kastade ur mig klagomål tillsammans med någon annan som också behövde kasta ur sig klagomål – men det har hänt en del sedan dess:

Plötsligt en dag tröttnade jag på min gnälliga och gapiga tyckarröst (en röst som mest hördes i tryggt sällskap där alla tyckte lika som rösten ifråga). Den lät väldigt enformig och framför allt väldigt ihålig. Kanske inte så konstigt med tanke på att bakom allt tyckande fanns absolut inget annat än just tyckandet. Där fanns varken kunskap eller en fungerande lösning. Bara ett tyckande.

De hundra misstyckandena och de hundra exemplen på hur det borde vara hade ingen annan grund än mina egna värderingar och mina egna erfarenheter. Gnällområdet var stort, brett och ekande – från brist på hundlatriner i Bergeforsen till hur elever far mellan stolarna i kunskapsmålen.

Den där plötsliga dan, då jag tröttnade, bestämde jag mig för att istället lära mig. Att istället för att vara en av dem som tittar snett på politikerna och missnöjt surar över olika beslut, börja vara en som engagerar mig i olika frågor.

Jag insåg rätt snabbt att man är lika välkommen i ett politiskt parti som i ett idrottsslag (mitt vanliga forum). Man är lika omhuldad av klappar på axeln när man gör en insats för sitt politiska parti som när man gjort mål i division två i innebandy. Man brinner för samma sak och plötsligt kickar ett slags adrenalin igång. Man vill någonting!

Jag insåg också att det finns människor i Timrå som försöker göra skillnad, som vill att vår kommun ska växa och utvecklas där våra barn ska ha en trygg framtid tillsammans med våra barnbarn.

Framför allt insåg jag att politiken faktiskt är öppen för alla. Den mumlar inte bakom stängda dörrar och nedtystade protokoll. Den finns öppen för alla att ta del i, den finns tillgänglig för alla som vill förändra och hjälpa till. Varför är vi inte fler?

En politiker är din granne, din mamma eller din farmor. En politiker kan vara du eller jag. En politiker är framför allt en människa, en människa som vill lite mer, som vill göra skillnad.

Att engagera sig politiskt är inget annat än att man vägrar vara tyst och man vägrar säga ja till det man tycker är ett solklart nej. Att engagera sig betyder egentligen att man bryr sig.

Nu är det snart val. Läs på, läs in och lyssna på de olika partierna. Något av dem tycker som du, något av dem känner som du… framför allt – något av dem vill dit du vill. När du väl bestämt dig, ta då steget att vara med.

Jag lovar att du är välkommen.

/Chatrine Nordlund, Folkpartiet i Timrå

250px-Centaurea_cyanus_02_ies

error