Återblick, analys och eftertanke

 

Det  har nu gått nästan en vecka sedan det var val till EU. Tiden före EU valet har varit fylld av tro, förhoppning och en mängd positiva inlägg i olika debatter. De flesta människor som lever i ett demokratiskt samhälle tror på fred, framtidstro och kanske framförallt på rätten att vistas i en miljö där alla har sin plats utan att bli påhoppad från den ena eller den andra sidan.  Du kan gå ut på gatan oavsett om du är vit eller brun o bli accepterad för den du är och inte för den färg du har på huden.

Blev det som vi hade tänkt?  Svaret är enkelt  – NEEJ.

Jag tror att det är många i hela Europa som ställer sig frågan: Vad var det som hände? Tittar vi på oss människor i Sverige så tror jag att vi är ännu mer förvånade.  De flesta svenskar  tror på demokrati o liberala värderingar i stor utsträckning. Trots detta har ett parti med starka högerextrema krafter gått starkt framåt.

Det mest märkliga är att det är inte i storstäderna där det är massor av människor av olika nationaliteter och med olika etniska tillhörigheter.  Den stora framgången är ute på landsorten, i små byar ute på landet.  Hur förklarar man detta?

Om vi försöker att komma fram till varför resultatet blev som det blev så måste vi börja med en analys av vår egen roll i detta. Vad har vi kunnat göra bättre?

1. Är det rätt att tiga ihjäl en så stor fråga som invandring?

2. Hur vill vi lösa arbetslösheten både i storstäder men kanske främst på landsbygden?

3. Bör vi sätta gränser och iså fall hur?

4: Kan vi  skynda på anpassningen in i  vår svenska kultur?

5. Är det inte hög tid att vi lyfter alla dessa frågor o ser allvaret i det som händer omkring oss?

6. För att nå framgång måste man vara självkritiskt – Har vi varit det?

7. Det finns en fråga till, förutom invandringen, som gör att Sverige Demokraterna växer lavinartat i vissa områden- Det nya skattesystemet gentemot våra pensionärer.  Vad gör vi åt det?

8. Det är nu dags för oss, samtliga demokratiska partier att sätta oss ner o göra djupa analyser vad vi kan bli bättre på , hur vi blir det och därefter hur vi får ut budskapet.

9. Vi kan inte sitta tysta o tro att vi kan tiga ihjäl denna våg som sveper över landet.

10. VÅGA ta diskussionen VÅGA stå upp för mänskliga rättigheter VÅGA värna de Demokratiska och Liberala värderingar som finns i vårt land. Tillsammans är vi STARKA.

Ser fram emot en debatt eller diskussionsgrupp där vi stöter o blöter alla dessa frågor. Det är hög tid att alla vi som INTE har högerextrema åsikter enar oss för att skapa kraften för en bättre o friare värld , i Europa, i Sverige och sist men inte minst i  Västernorrland.

Jag ser detta som en enorm utmaning. TÄNK om Västernorrland kan bli det län som lyckas vända trenden. Det kan vi bara om vi är eniga i de demokratiska och liberala värderingarna. För att lyckas med det måste vi lägga färgerna på vår politiska tillhörighet lite på sidan i just denna fråga.

Ett tips är att om vi tillsammans kämpar efter temat i ”söndagsskolesången” där man älskar alla barnen på vår jord så kommer vi att lyckas. VI MÅSTE VÅGA TA STEGET.

Megan Sandberg

Folkpartiet Timrå

 

error