Folktandvård i Fränsta eller Ånge?

Till Socialdemokraterna försvar ska sägas att de själva kom på vilket utomordentligt dumt förslag de lagt framtill regionfullmäktige. Så de yrkade på återremiss, tack och lov.De kom denna gång själva på att ärendet var dåligt berett. För visst är det dumt att lägga ner en väl fungerade klinik för att centralisera till en klinik där det saknas tandläkare. På en ort där det dessutom redan finns en privat tandläkare. Kanske är det så att det finns tandläkare som skulle kunna tänka sig att öppna privat klinik i Ånge, men som inte vill konkurrera med folktandvården?

Liberalernas Ingeborg Wiksten passade på att påpeka att vi har tandläkarbrist och att vi har 6 syriska tandläkare som idag jobbar för landstinget men inte som tandläkare utan som tandsköterskor…. eftersom det är lång kö för att få gå den språkutbildning som krävs för att deras utbildning ska bli godkänd i Sverige.

Liberalerna yrkade därför på att regionen ska upphandla denna utbildning. Det ville dock inte sossarna. De menade att det inte hjälper den akuta situation som nu uppkommit i Ånge. Nej men vi saknar ju många fler tandläkare i länet. Någon annan vakans kommer de ju kunna fylla, så att fler patienter får sin tandvård i tid.

 

Vi har  men majoriteten gör inget, trots att det finns mycket man skulle kunna göra.

error