Kriminella ungdomar är kommunens ansvar

 

colourbox-depression2281839

Vi ser dem överallt – barn och ungdomar som driver.

De driver vind för våg på farligt vatten, förbi samhällets vackra och trygga öar. De driver utan livbojar och flytväst. De driver dit strömmen tar dem, strömmen av stark gemenskap, kompisars förväntningar och förakt för det trygga de en gång blivit utestängda ifrån.

De driver på en flotte byggd av besvikelser och misslyckanden, krossade förväntningar och kanske förväntningar som de aldrig ens vetat om att de borde ha – förväntningar på livet, de vuxna och på sig själva. Tillsammans driver de framåt utan mål och utan en dröm om framtiden. De väljer varandras styrka framför sin egen, de väljer varandras ord framför sina egna -de väljer tillsammans utan att välja själva, för flotten är deras trygghet nu och vattnet de driver på är farligt.

Om vi går till en mer reell värld och talar i termer som vi alla kan förstå – droger, våld och laglöshet.

Vi kan inte blunda för att det finns mitt ibland oss. Den där flotten som driver, driver inte bara förbi samhällets vackra och trygga öar – den driver faktiskt rakt igenom dem. Ändå lyckas vi inte få den att stanna till, få den att släppa av några passagerare eller få den att brinna upp och barnen kan få vara barn igen.

Droger, våld och laglöshet är en del av vår vardag – de ungas vardag. Att vi inte lyckas ge barnen och ungdomarna stöd att förverkliga sig själva och att bryta mönster som gör att de istället för att lyssna till destruktiva vänner, hellre lyssnar till sig själva, är ett totalt misslyckande för oss vuxna och framför allt – ett förödande misslyckande för kommunen.

Det finns inga ursäkter till att minderåriga har möjlighet sälja och bruka droger, att våld normaliseras eller att vandalisering är ett slags fredagsskoj. Det finns inga ursäkter till att de barn och ungdomar som hamnat i ett destruktivt kärr ska få fortsätta klampa vidare i det. Det finns inga ursäkter.

Det går inte att skylla på allt som borde ha varit annorlunda. Det går inte att skylla på bristande resurser för just nu spelar det ingen roll varför det blivit som det blivit. Just nu ÄR det som det ÄR och det dags att sluta blunda för det. Det är dags att kavla upp ärmarna och ta ett vuxet ansvar för alla kommunens medborgare.

Varje knarkande ungdom är kommunens ansvar. Varje misslyckad skolgång är kommunens ansvar. Varje barn på drift i nattens mörker är kommunens ansvar och kommunen måste göra vad som krävs för att ge barn och ungdomar den stöttning och trygghet de behöver. Ge dem möjlighet att vara barn, drömma och utbilda sig. Varje medborgare i kommunen ska ha chans till en framtid, även om de just nu driver runt på farligt vatten och har tappat tron på både sig själva och samhället.

/Chatrine Nordlund, Liberalerna i Timrå

error